Škoda Nørresundby

Har du fået styr på sommerdækkene?

Ellers er det ved at være på tide, hvis du skal køre sikkert gennem sommeren. Dækbranchen i Danmark har netop udsendt en pressemeddelelse med en række facts.

"De store snemængder i dette forår har med al tydelighed demonstreret en gammel sandhed: Vil man køre sikkert året rundt i Danmark, må man køre på vinterdæk om vinteren og sommerdæk om sommeren. Man kan ikke luske sig gennem vinteren på sommerdæk," siger formanden for Dækimportørforeningen Kenneth Saust, der samtidig pointerer, at man heller ikke bør forsøge at køre på vinterdæk om sommeren.

Han noterer sig, at de danske bilister i disse uger har fuld fart på udskiftningen til sommerdæk, men ser, at en del vælger at køre videre på vinterdæk.

"Ved den årlige dæktælling i midten af juni måned kan vi hvert år konstatere, at cirka 18 procent af bilisterne stadig har vinterdæk på, selv om det er stærkt uhensigtsmæssigt. Vinterdæk er alt for bløde til sommervarme veje, og det betyder reduceret vejgreb i sving, længere bremselængde og større dækslid, end hvis man kørte på sommerdæk," slår Kenneth Saust fast.

Han mener derfor, at det både sikkerhedsmæssigt og økonomisk er langt bedre at køre på det til årstiden passende dæk. Og det gælder også de mange nye SUV-biler, som nu er den mest solgte biltype i Danmark.

Gælder også hvis du har en SUV

"SUV-biler har ofte firehjulstræk, højere frihøjde og er mere terrængående end almindelige personbiler. Derfor mener mange SUV-ejere, at de trygt kan køre videre på vinterdækkene. Men det er ikke en god løsning. SUV-biler har nøjagtigt lige så stort behov for sommerdæk, når de kører på varme sommerveje, som alle andre biler," vurderer Kenneth Saust.

Endelig er der den mulighed at køre på helårsdæk, som de fleste dækimportører nu kan tilbyde. Men Kenneth Saust noterer sig, at i de store, professionelt anlagte udenlandske dæktest foretaget af blandt andet bilistorganisationen ADAC og tidsskriftet Auto, Motor und Sport, er konklusionen hver gang, at helårsdæk hverken er de bedste om sommeren eller vinteren.

"Helårsdæk er et anvendeligt kompromis. Den bedste løsning er dog fortsat at køre på sommerdæk om sommeren og vinterdæk om vinteren," slutter dækimportørernes formand.

Kontakt vores værksted

Foto og pressemeddelelse er benyttet med tilladelse fra Dækbranchen Danmark